Jak naložit maso? Staňte se mistrem grilování

Jídlo, to jsou emoce. S grilem Big Green Egg si připravíte své oblíbené recepty nebo vytvoříte úplně nový pokrm. Záleží jen na vás, protože teď jste šéfem kuchyně vy.  Naložte maso, otevřete láhev vína a pozvěte vaše nejbližší na večeři. Poradíme vám grilovací tipy, které nadchnou každou vaši návštěvu. 

Co je Big Green Egg Gril 

Určitě jste ho už zahlédli u přátel na zahradě nebo při vyhledávání receptů na gril na internetu. Big Green Egg Gril je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších grilů na světě. Jakto? Spojuje v sobě starobylou japonskou tradici kamado s revoluční keramickou technologií. Toto zelené vajíčko umí vařit, péct, grilovat, dusit i udit. Vsadíme se, že vás překvapí, jak rafinované a výjimečné chutě díky němu získáte. 

Jak naložit maso na grilování 

Jak připravit maso na grilování, aby neztratilo chuť? Jaké koření použít? A jak poznáte, že už je steak propečený? Na všechny otázky si společně odpovíme na následujících řádcích. 

Jak poznáte kvalitní maso

Kvalitní maso berte vždy od řezníka nebo z domácího chovu. Zajímejte se o to, čím bylo zvíře krmené, v jakých podmínkách žilo a zda mělo možnost volného pohybu. Maso ze supermarketu kvalitní není a rozhodně si na něm nepochutnáte tak jako na voňavém steaku od místního řezníka. Také se vyhněte mraženému masu. To na grilu pustí vodu a ve výsledku bude suché a bez chuti. 

Jak vybrat maso na gril 

Jaké maso se nejvíce hodí na grilování? Odpověď je jednoduchá. Jakékoliv. Ale musíte ho dobře naložit a zpracovat. Některé maso se hodí předem povařit, jiné můžete dát na gril a za pár minut máte hotovo. Jedna obecná rada ale přece jen existuje. Na grilování se nejvíce hodí maso, které má v sobě alespoň trochu tuku. Právě ten je nositelem chuti. 

Jak vybrat marinády na maso 

Marinádu na grilování si snadno vyrobíte sami doma z kvalitního oleje a bylinek. Vyhněte se dochucovadlům z obchodu, které jsou plné éček, soli a chemických chutí. Připravte si například tyto kombinace:

  • Medovo-hořčičná marináda
  • Sweet chilli marináda 
  • Barbecue marináda
  • Bylinková marináda vhodná na ryby
  • Curry marináda s jogurtem

Jak naložit maso na grilování 

Maso vyndejte z lednice alespoň hodinu před grilováním a nechte ho odpočinout. Zlehka ho potřete olejem nebo naložte na několik hodin do domácí marinády. Záleží, jaké maso používáte. Ryby stačí potřít olivovým olejem, hovězí maso naložte klidně přes noc. Sůl si nechte až nakonec, stejně jako pepř. 

Tip: Na omáčky si pořiďte litinový rendlík se štětcem.

CCB Stores_fanousci_blogpost-banner1

Jak grilovat maso 

Maso máte naložené, je čas přesunout ho na gril. Dejte si pozor, aby vám olej z masa nekapal do ohně. V tu chvíli vznikají karcinogenní látky, které rozhodně čichat ani jíst nechcete. Prozradíme vám i další tipy, díky kterým hostům naservírujete dokonalý kulinářský zážitek. 

Jak zjistit propečenost masa 

Že je maso dokonale propečené vám prozradí sonda s teploměrem. Ideální míra propečení je medium rare nebo medium. V tuto chvíli je maso krásně šťavnaté a není suché. 

Jak dlouho grilovat maso 

Doba grilování závisí na jednotlivém typu masa. Steaky grilujte 10 až 20 minut v závislosti na jejich výšce, stáří nebo kvalitě grilu. Správná příprava masa si žádá zkušenosti a cvik. Postupem času zjistíte, jaká úprava vám vyhovuje nejvíce. 

Tip: Abyste se vám s grilem dobře pracovalo, pořiďte si praktické pomocníky. Může to být silikonová grilovací rukavice, kleště na rošt, trhací vidlice nebo nerezové kleště na obracení masa. 

stupne-propeceni-masa

Proč grilovat na dřevěném uhlí 

Možností, na čem grilovat, je celá řada. Využít můžete plyn, elektřinu nebo dřevěné uhlí. Právě to dodává jídlu nezaměnitelnou chuť. Dobrým ukazatelem kvalitního dřevěného uhlí je stejná velikost jednotlivých kusů. Drolící se kusy příliš dlouho nevydrží a jejich životnost závisí také na typu dřeva. Měkké dřevo shoří rychle, tvrdé dřevo bude hořet dostatečně dlouho.  

Tipy na výborné grilované recepty

Dostali jste chuť na grilovanou pochoutku? Připravte si některý z našich tipů:

  • grilované kuře na pomerančích 
  • grilovaná kachní prsa s karamelizovanou čekankou
  • grilovaná vepřová kotleta s bylinkovou krustou 
  • grilovaná makrela s jablečno-křenovým salátem 
  • grilovaná vepřová žebra na medu 
  • grilované krevety s česnekem a zázvorem 
  • mleté maso na grilu s meduňkovou marinádou 

Máte své oblíbené recepty na gril? Napište nám je na Facebook nebo Instagram, rádi se inspirujeme! 

Další články z našeho blogu:

 

×